Blog

Dag 18

Beep beep. Wekker om 2u is wel lastig na een leuke afsluitende avond met Masaïdans, touwtrekken en verdere cultuuruitwisselingen. Een leuk slot gisteren aan ons Afrikaans avontuur.

Om 2u45 iedereen gepakt en gezakt in de bus om als alles vlot gaat te landen in Amsterdam om 15.20 u. en aan te komen in Geel tussen 19 en 19.30 u.

 

18u35 net veilig en wel de Belgische grens over, dus rond 19u terug aan onze school.

Einde avontuur, terug naar het gewone leven…Dat zal toch even aanpassen worden!

Dag 17

Laatste dag in Tanzania want vannacht vliegen we helaas terug naar het koude, natte België. Later opgestaan en dat nog wat Moshi verkennen en souvenirshoppen. Een locale vrouwenorganisatie kwam ter ondersteuning van hun projecten nog wat handgemaakte gadgets verkopen. Ideale souvenirs en voor een goed doel. 

   

Msafiri kwam langs en bracht uiteindelijk de geit mee naar hier, om ze op traditionele manier te slachten en aan ons te schenken. Barbecue dus als avondmaal.    

Dag 16

Vroeg en snel ontbijt want er staat een dagsafari op het programma vandaag in het Arusha National Park. Prachtige landschappen aan de voet van de Mount Meru (4580m). Van steppe tot jungle tot krater en meren. En gelukkig ook de bijhorende dieren: wij spotten blue monkeys, zwart-wit colobusapen,  wrattenzwijnen, dikdiks, antilopen, zebra’s, bavianen, giraffen, waterbokken en nijlpaarden. Alweer een fantastische ervaring!

 

   
    
 Uiteraard zijn er veel meer en veel betere foto’s, maar die houden we voor thuis…

Dag 15

img_1480-1

Opgestaan met regen vandaag, dus wijziging van de plannen. Op z’n Afrikaans… Teveel risico om niet meer vlot weg te geraken als het stevig zou gaan regenen, dus vandaag al terug naar Moshi. Jammer want Msafiri zou anders vanavond een geit slachten als dank, en dat gaat normaal gepaard met een echt dorpsfeest. We zullen dus nog eens moeten terugkomen ?

Eerst enkele km te voet tot in een naburig dorp, want de bus geraakt hier weer niet. Bagage weer op de koeienkar. Onderweg worden we overal vriendelijk uitgewuifd. En dan wachten op de bus.   

    
 

Dag 14

Weer warm, warm weer. Zal rond de 40• geweest zijn vandaag. Gelukkig was het enkel wat afwerken vandaag, want de hitte slaat serieus toe. Regenpijpen, deksel waterput, afwerken ‘badkamer’, poort voor de geitenstal, metsen van een mestvergaarbak, en zelfs ons einddoel: installatie van het gasvuurtje. Morgenavond zou er al een vlammetje met biogas moeten zijn… Afwachten!         De gerenoveerde badkamer

 Het biogasvuurtje

…  en daarna het wassen… last van de warmte of het eerste biogas opgesnoven? 
En nog even het vee helpen verzamelen voor ons voordeur…om een idee te geven waar we verblijven  

    
 

Dag 13 deel 2

En dan ’s avonds weer een matchke voetbal, 6 Belgen tegen 25 Masaïkinderen? in een bloedhete avondzon. We sluiten af met hamburgers, lekker!   

    
 

  
    
   
 

Dag 13

Vandaag iedereen aan de slag in een gezapig tempo, want het is weer warm en we blijven goed op schema.

Dag 13

Vandaag iedereen aan de slag in een gezapig tempo, want het is weer warm en we blijven goed op schema. Zoals jullie zien blijven we de spieren trainen en is iedereen een stuk sterker! Gratis fitness…Popeye is er niks tegen.

   
    
 

   
    
 

Dag 12

De vermoeidheid en warmte beginnen te wegen. Iedereen wat later uit bed, maar daarna weer aan de slag. Waterput bezetten, kraal afwerken met stekelige takken, biogastank verder installeren en een nieuw werkje, renovatie van de ‘badkamer’, openlucht uiteraard. De sfeer blijft er wel in.

  
  
    
 

  
 Willy en Mathias zaten even in de put! Letterlijk dan…

  
’s avonds 50 ballonnen, balpennen en stylo’s uitgedeeld aan de kindjes van het dorp. Geweldig!

Dag 11

Zeer warme herstart vandaag. Aangekomen met onze 4×4 bus rond 10u45. 

  
Een halfuur later weer stevig aan de slag- berg zand verplaatsen alweer met emmers.
De biogastank wordt in mekaar gestoken – daarvoor zijn we gekomen – en de ‘boma’=kraal wordt verder afgewerkt.

  
Schoren van de stal en een omheining maken. Tweede deel van de ringbalk aan de waterput en metsen van een trog voor de melkkoeien. 

   
   
Bloedheet, of ‘foewerhiejet’ volgens het dialect van een van de leerlingen…

Het kookteam van vandaag:

  

Testen van de stal!